RSS

Choq ketam-penah ka hampa ghasa?

Sebelum ni kita hanya pernah dengar tentang choq (cucur) udang, choq bawang, choq jagung bla bla kan? Ha ni la aku pun yang dah erm hampir setengah dekad dok Kedah ni pun baru tau rupenye ade choq ketam weh~ hahaha! memule aku ingatkan tipu2 je.. tapi reality rupenye.. kalau korang terasa ingin menikmati choq ketam (sebenarnye aku pon xpenah rase..hihi) korang g la ke Kuala Perlis pada waktu petang berhampiran jeti Kuala Perlis.. Harga dia aku xberapa pasti la.. Tapi kalau berdasarkan gambar nih, macam ketam goreng tepung je..kan?kan? cicah dia mungkin macam pasemboq punye kuah la kot... pape pun kalo nk tau, jom blanje cik hanil g Kuala Perlis..hehe
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Moi sup yang menggiurkan~

Hmm semenjak perut berisi ni (almost 2 month pregnancy) selera makan makin menurun. Berat pun alhamdulillah walaupun still obes tapi turn la jugak dlm 5 kilo~ Mase2 gini aku cover dengan coklat Kissess paket kecik tu (RM8.90) n buah2 mcm epal n anggur..mempelam xyah kata la memang xputus.. Baru2 ni je yang aku kureng sket mempelam.Jemu agaknye.

Story pasal moi sup ni.. aku ni alah pada bau nasi dan lauk.. So xleh la aku mkn smua tu. Then aku g Marrybrown aritu try chicken poridge dia emm bleh la telan.. Aku ni xmau muntah.. Xsyok la..Muntah tu menyeksakan.. So aku akan buatapa saja asalkan xmuntah..

Nak buat sendiri?huh bau dia pun aku nk temuntah.. So aku decide nk beli je.. RM3.80 semangkuk..Dengan ayam seketul RM2.90. Dekat2 RM10 jugak la melayang.. Tapi aku still suke moi..asalkan makan.. nasik lembik mmg faveret aku.. kalau ada daging or ayam lagi ok.then carrot masin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pelik dan aneh - nenek bertanduk?


LINLOU, China - Seorang nenek berumur 101 tahun, Zhang Ruifang mempunyai tanduk di dahi kirinya yang semakin panjang, lapor sebuah akhbar semalam.

Ruifang memiliki tanduk sepanjang 6.1 sentimeter seperti yang terdapat pada kambing sejak tahun lalu.

Apa yang lebih pelik lagi ialah terdapat tanda-tanda bahawa satu lagi tanduk akan muncul di dahi kanannya.

Seorang anak bongsu lelakinya, Zhang Guozheng, 60, berkata, terdapat satu tompokan di dahi ibunya pada tahun lalu sebelum tanduk itu muncul.

"Kini terdapat satu lagi tompokan di dahi kanannya. Pastinya ia satu lagi tanduk," katanya.

Nenek itu mempunyai enam anak dan anaknya yang tua berumur 82 tahun.

Walaupun setakat ini benda yang tersembul keluar dari dahi Ruifang tidak diketahui tetapi ia mirip tanduk.

Tanduk itu dipercayai dihasilkan daripada keratin iaitu bahan protein yang terdapat pada kuku, tanduk, sisik dan lapisan luar kulit.

sumber : Kosmo online
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Keputraan Rasulullah s.a.w

Tak dapat ku gambarkan betapa cintanya daku kepada Rasulullah~
Moga baginda aman sentosa dan berbahagia
Baru-baru ni ada terima email berantai~ xtau la tapi aku ambik yang baik untuk dikongsi bersama

Rasulullah SAW, dan beliau bersabda, "didalam 60.000 orang yang meninggal dunia, di antara bilangan itu tidak ada seorangpun yang mati beriman sebab :

1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata suaminya

2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi melambangkan atau menimbangkan rasa belas kasih kepada orang-orang miskin.

3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak berpuasa, tidak solat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal mereka-mereka ini mampu melaksanakan.

Maka Rasulullah pesan :



a. Bersalawatlah kepada Baginda
b. Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan solat waktu.
c. Bersedekah dan berzakatlah dengan segera, santuni anak-anak yatim piatu.
d. Berpuasalah dibulan ramadhan serta kalau mampu tunaikan segera ibadah haji.

UNTUK RENUNGAN SEMUA
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hantaran Sarang Burung



Actually hantaran ni adalah hantaran time aku bertunang dulu. Aku sangat minat pada kelainan la konon~hahaha! Ni sarang burung yang dibuat dari ubi keledek dan gula hangus. Cara nak buat senang aje. gesek ubi keledek kat penggesek dia menjadi bentuk panjang2 dan halus ala2 bihun gitu~ lepastu goreng sampai dia agak-agak masak, angkat dan tos.Lepas tu cairkan gula dalam kuali, jangan bagi hangus sangat dan gaul. masa dia tengah panas tu la korang letak dalam mangkuk kecik dan buat bentuk sarang burung.. , then jadi la sarang burung.. Untuk menjadikan sraang burung tu macam real lal sangat~ letak la gula2 bentuk telur burung (ala kedai lama2 ada jual 20sen 5 bijik). macam aku beli burung skali 3 eko RM10.Rumput tu rumput plastik. Kat kedai bunga ada jual. Jangan korang g cabut rumput kat laman plak.
Ha selamat mencuba ye~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua memilih bendi

Kat sini aku nak menurunkan sedikit petua istimewa yang mungkin kacang je bagi yang expert ke dapo~ Petua memilih bendi ye enchek2~Ha bagi yang tidak mengetahui nama bendasing ni, ini adalah sejenis sayur yang berlendir apabila dimasak. Sayur ni slalunye jumpe dlm kari la n ada jugak yang suke makan sebagai ulam or rebus cmtu aje.

Kalau kita ke pasar, slalunya bendi ni akan dilonggok je dlm bakul or atas lapik pape. Ha jangan terpedaya ye enchek2 sekalian.. Bukan semua bendi itu sesuai untuk dimasak.. Ada yang muda n ada yang tua.Bukan xboley masak tapi bendi yang muda lebih lembut dan senang dikunyah berbanding bendi tua.

Macamana nak pilih?ha start la garu kepala kalau mak mertua suruh beli~ Hmm senang aje. Caranya patahkan hujung bendi tu sikit dengan ibu jari.Jangan korang patahkan sampai kronik plak bendi tu.. Mampos kene kejar dengan pakcik sayur tu. Ha kalau yg mudah patah tu bendi elok. Mana yg ala2 liat sket nk patah tu maknanya bendi tua n keras.

OK selamat membeli bendi~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NASI GORENG ENJIN


Penah dengar x NASI GORENG ENJIN? ha aku pun xpenah jumpe sebenarnye. Aku tanye uncle Google dia pun ckp xtau. Aku dengar masa aku tengok TV aritu rancangan pelancongan. Ala yang destinasi bajet 3 hari 2 malam tu.. Yang pengacara dia cute2 tu ( ha menggatal plak nurhanil nih!) . nasi goreng enjin ni ada kat Sarawak. sedap ke ek? macamana dia buat? pegi asapkan kat enjin kete ke atau ape?Haha sape2 yang ada kawan orang Sarawak tu tanye2 la.. Bleh kite share info same2~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS