Cuti balik kampung


Salam semua sahabat nuff ku yang tersayang~
Aku akan bercuti mulai 23hb Dis hingga 2 Jan 10.
Nak balik kampung uruskan pasal majlis kawen aku Feb ni..
Harap korang jangan lupe tengok2kan nuff aku yea..
Harap sangat2...
Kalau aku jumpe cyber cafe kat kg nnti
aku akan klik lak nuff korang dengan sakannyer ok
luv u olz

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

DIET UNTUK KURUS

InsyaAllah aku akan melansungkan perkahwinan dengan jejaka pilihan..Rollewah~
pada 13 Feb 2009Smile nanti
So berat aku skarang 80 kg.Sad
Aku target nak turunkan berat sampai at least 60 kg..Blah
OK Arini dah 16hb..
Means ada lebih kurang dalam 58 hari untuk aku mengurangkan 20 kg..Clapping Hands
Realistik ke?Tak tau la tapi i'm still trying..
Baru 2 hari..Tu pun tak berjaya sangat..
Lets check it out ape yang aku mkn dh 2 hari ni..

14 Dis 2009Raise The Roof
- Sarapan bihun goreng semangkuk kecil
-instant coffee + a cup of nescafe o
-3 ketul kuih bukan goreng
-Malam makan 1 pinggan normal nasi + toge rebus + ayam goreng tepung (hahaha!)
-Got 1 hour erobic class at sport centre

15 Dis 2009Way Too Happy
-Bihun goreng + kueytiau semangkuk kecil
-Kuih 3 ketul (bukan goreng)
-Instant cofee
-1 hotdog with sos
-1 hour stapler buku (kire exercise ker?)
-2 keping biskut mayat bergula with plain water

16 Dis 2009 (setakat time aku tulis ni)Burst Laughing
-Bihun goreng + nasi goreng semangkuk kecil
-INstant coffee
-Nasi goreng kampung (tepaksa sbb jamuan)
-4 ketul kuih (aku beli pagi cadang nk mkn ptg)
-1 cup teh o
-will attend 1 hour erobik class
-mungkin mlm aku makan biskut gula dgn plain water lagi kot
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pajeri macam-macam



Pajeri?
ha pajeri ni ala-ala kari jugak la
tapi dia manis sikit
Ade ada macam-macam pajeri
nenas, terung, rambutan, kedondong
Hahaha aku kalau makan pajeri makan kuah je
pastu ayam goreng~
Wahh enak deh!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KFC idamanku selalu~

Sape penah g KFC?

Tipu la kalau korang xpenah pegi..

Yela beli PC @ laptop mahal2 bleh je

Siap ade tenet lagi..

Aku ni ha lagi sian..

Arapkan tenet opis jela

Ha so kalo korang ditakdirkn jd EO,

Jangan la jadi EO mcm aku..

HEheh~

Aku suke sangat ayam KFC ORIGINAL

Hot n spicy aku kureng sket..

Ntah la sedap giler..

Nikmat je makan..hihi

Resepi rahsia?

Hmm yang aku dapat rasakan la..

Dia boh susu tepung..

Then rempah ratus yang dia tunjuk dalam gambar kat restoran tu la

Aku nmpak ade bawang putih skali

Real ke agak2 ek?

Tp KFC ni bgs..

Rahsia tetap rahsia.

Satu je yang xbagus..

Menyumbang ke tabung Yahudi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sedap giler~agar-agar cendol



Mase raya aji aritu la (a few days ago) aku balik kampung opah kat Lambor Kanan.Wahh~ balik - balik terus tengok rendang ayam dah siap sekuali..Hihhi slamaaatt~~ Ala rendang ayam just a simple dish sape2 pun tau buat kan~Ni aku nk story pasal agar-agar cendol.Sebelum ni aku bukan lah seorang penagih agar-agar tegar.Tapi lepas makan agar-agar cendol yang dibuat oleh Mak Teh Wi anak opah aji~ aduhai sedap giler~~Ha ni aku cari kat google resepi dia.xtau la same ke x.. Menurut kate mak teh, agar- agar tu kene beli kat kedai kek.Sukat pakai ade table spoon khas dia.1 1/2 table spoon tu.Pastu air 500 gram. Dia ada dua lapisan. Bawah tu cendol n santan.Atas dia gula merah dengan santan jugak. First kene tunggu lapisan bawah agak keras sikit2 asal bleh melekat jari dhla. Then jangan bg keras sangat takut bila potong dia akan melekat..(makteh la cakap)..So since that aku xdapat resepi sebenar, korang try la resepi ni.Harap2 jadi la..Kalau xjadi jangan mare ler ye~hehe

Bahan-bahan:

1 peket agar-agar
1 cawan air
4 cawan cendol
1 cawan gula pasir
3/4 cawan gula merah
4 biji telur
3 cawan santan

Cara buat :

1.rebus agar-agar bersama 1 cawan air dan gula pasir.
2.Gula merah dicairkan bersama sedikit air dan dicampur ke dalam santan
3.Pukul telur (gune pemukul jgn guna rotan) n campurkan dalam santan jugak
4.Kacau rata dan masukkan santan ke dalam rebusan agar-agar
5.Asingkan kepada 2 adunan, satu campur cendol, satu lagi campur gula merah.
6.Means that lapisan pertama dah agak keras (sebatian cendol n santan) baru masuk lapisan kedua (sebatian gula merah n santan)
7.Masuk dalam peti ais n tunggu sampai keras ( jangan masuk dalam freezer pulak yer)
8.Potong dengan pisau gerigi untuk bagi dia cantik
9.OK siap dimakan
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi senang!

Hmm sabar jela~
Semalam aku g online kat kopitiam..
Then aku order la Ipoh White Coffee (light) RM2.90 dengan Toasted susu milo bread RM3.20.
Wahh~~ape yang aku bengangkan..resepi tu punye la kacang mak lodeh dia boleh caj RM3.20..
OK aku ajar korg cara2 nk buat Toasted susu milo bread nih..



Bahan-Bahan:

Roti gandum
Susu pekat manis (jgn rembat susu anak ok)
serbuk milo

Cara merealisasikan (hihi cara memasak ler) :

1. Bakar roti atas kuali leper (jangan toaster nanti dia kemek)
2. Dah kuning2 tu taruk susu (bagi cantek munya jangan meleleh)
3. Pastu tabur dengan milo..
4.Tangkup 2, potong kulit tepi
5.Nganga mulut
6.Kunyah (44 kali sunnah)
7.Telaaannnnnnnnnnn~~

hehe tu jele yang aku dapat ajar arini.Tenkiu..Selamat mencuba
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Basic thing ~~ intro je nih

Bismillah hirrahmannirrahim~~
Hai aku nk ngajor kome nih dari A-Z yer~~
Ok memuler aku nk kenalkan dapor..
Apakah dapor??Ha sape tau angkat tangan! Ok ni la dapor..
Hihi .. dapor adalah tempat yang mak kite slalu dok.. Hah kalo korang xtau la pulak kan~~ kih3!mak aku memang ske dok dapor

OK bende2 basic yang ade kat dapor (actually ejaan betul d.a.p.u.r) Yang pertama.. :: :: :: :: jeng..jeng..jeng.. :: ::
Nama bendasing :: Dapur
Sumber tenaga :: Gas kat kedai mamak

Dibuat dari :: Besi aluminium (haha kalo plastik abis ler~~)


Ha.. yang seterusnye..
::
Nama bendasing :: Senduk
Sumber tenaga :: Lemak manusia
(haha serammm~~)
Dibuat dari :: aluminium (kalau senduk nasi je ade yg plastik)
Fungsi :: Untuk kacau gulai (masakan berkuah)
::


Nama bendasing :: Sudip
Sumber tenaga :: Lemak manusia

Dibuat dari :: Kayu + besi aluminium

Fungsi :: Kacau @ tebalikkan makanan bergoreng cthnya ikan n ayam


::
::
last but not least..

Nama bendasing :: periuk n kuali serta adik beradiknyer
Sumber tenaga :: api dapor

Dibuat dari :: aluminum (yg plastik tu mainan)

Fungsi :: Sebagai bekas anti api untuk memasak makanan


Eh ada lagi...
::
::
Nama bendasing :: Sinki
Sumber tenaga :: air,ayo,ayaq,(orang kg aku kata water)
Dibuat dari :: aluminium kedai Ah Seng
Fungsi :: Bekas tadahan air untuk membasuh segala peralatan dapur..bukan untuk hiasan

Sekian dulu..
Nanti entry akan datang aku akan post bahan2 wajib yang ada di dapur untuk memasak ok
Selamat ke dapor~~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sawadikaaappp~~


Welcome to the kitchen~~

Hehehe..
Dapur cik hanil menyajikan resepi2
hampeh atau kaboom yang meletooppp~~
Ala kalo korang
xpenah g dapur pun gerenti korang bleh buat punye la~~
Hahah walaupun cik Hanil xde degree dalam masak memasak ni~~
Hatta sijil pn xde tau
So~~
Enjoy yourself okay

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS