Sedap giler~agar-agar cendol



Mase raya aji aritu la (a few days ago) aku balik kampung opah kat Lambor Kanan.Wahh~ balik - balik terus tengok rendang ayam dah siap sekuali..Hihhi slamaaatt~~ Ala rendang ayam just a simple dish sape2 pun tau buat kan~Ni aku nk story pasal agar-agar cendol.Sebelum ni aku bukan lah seorang penagih agar-agar tegar.Tapi lepas makan agar-agar cendol yang dibuat oleh Mak Teh Wi anak opah aji~ aduhai sedap giler~~Ha ni aku cari kat google resepi dia.xtau la same ke x.. Menurut kate mak teh, agar- agar tu kene beli kat kedai kek.Sukat pakai ade table spoon khas dia.1 1/2 table spoon tu.Pastu air 500 gram. Dia ada dua lapisan. Bawah tu cendol n santan.Atas dia gula merah dengan santan jugak. First kene tunggu lapisan bawah agak keras sikit2 asal bleh melekat jari dhla. Then jangan bg keras sangat takut bila potong dia akan melekat..(makteh la cakap)..So since that aku xdapat resepi sebenar, korang try la resepi ni.Harap2 jadi la..Kalau xjadi jangan mare ler ye~hehe

Bahan-bahan:

1 peket agar-agar
1 cawan air
4 cawan cendol
1 cawan gula pasir
3/4 cawan gula merah
4 biji telur
3 cawan santan

Cara buat :

1.rebus agar-agar bersama 1 cawan air dan gula pasir.
2.Gula merah dicairkan bersama sedikit air dan dicampur ke dalam santan
3.Pukul telur (gune pemukul jgn guna rotan) n campurkan dalam santan jugak
4.Kacau rata dan masukkan santan ke dalam rebusan agar-agar
5.Asingkan kepada 2 adunan, satu campur cendol, satu lagi campur gula merah.
6.Means that lapisan pertama dah agak keras (sebatian cendol n santan) baru masuk lapisan kedua (sebatian gula merah n santan)
7.Masuk dalam peti ais n tunggu sampai keras ( jangan masuk dalam freezer pulak yer)
8.Potong dengan pisau gerigi untuk bagi dia cantik
9.OK siap dimakan
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment