TOLONG TANYEKAN KAT MAK BOLEH TAK?

Kecik-kecik dulu suke la makan ais kacang. Sampai dh nak jadi bini orang ni pon aku still ske makan ais kacang. Tapi yang branded sket la..hehe. Xde la mahal sangat. Sarang aku ske makan ais kacang yang mcm kat bawah nih.. Harga dia RM1 je. Dia ada perisa jagung n kacang tapi aku prefer kacang lagi sebab sedap!


Aku browse kat peket dia, ada bahan2 dia mcm santan. Kacang, penambah perisa , bla bla bla.. Eh tau xcane nak buat? Gojes giler ais kacang nih! Yang aku tau just boh gula, kacang merah, and santan. Ade lain lagi ke macam mana? Tolong la tanye mak korang eh.. please.. please…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Daging blackpepper

Daging masak hitam yang menyelerakan~

Huhu aku suke menu nih so aku pun banyak belajar la daripada pelbagai chef tidak bertauliah macam opah n opah aji aku.. Hehhe weh jangan la korang menidak kan kebolehsedapan masakan mereka. Boleh tahan la dari menu biasa~ Hmm ok la ni menu dan cara masakan aku la.. tak taw la plak kalau korang rasa xsedap jangan bwk periuk mai umah nk ketuk aku lak.. hahaha!

OK begini cara nya.. daging tu hiris ikut melintang urat..sebagai cth kalau urat dia menegak, korang kene hiris melintang sebab jangan bagi liat.. Then perap daging tu dengan garam,gula,asam jawa, kicap, lada hitam yang ditumbuk (bukan penumbuk eh), bawang yang ditumbuk dan sedikit cili blender atau cili melaka utk org yg ske pedas.. Ha kire2 dh sempat la korang menyapu umah tu korang panaskan kuali atau periuk, then boh minyak sket, then boh je segala perapan daging yang korang dh buat sebelum menyapu umah td.. hehe. ok pastu make sure dia xmelekat kacau2 la.. kalau yg ske makan ala2 banjir tu boh je air sikit untuk kuah.. minyak banyak lg sedap tapi xelok la untuk kesihatan. dan untuk men sahih kan lagi kesedapan daging blackpepper tu td, korang boh la sedap rasa.. hehehe.. then sedia dimakan dengan nasik cap pae pon

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kek Batik yang menyelerakan~

Ha meliur la tengok kek batik ni kan?memang la sedap.. Ala kalo aku 5 minit bleh siap la.. simple je (riak2) haha xde la.. tapi mmg senang pun buat dia. budak darjah satu pun reti.. bahan asas milo, susu pekat 1 tin, telo sebijik, biskut meri sekati.. campo semua pastu cairkan sebuku buttercup tu pastu kacau mcm dodol. dia dah pekat sket baru masuk biskur meri.. dah sebati masuk dlm tupperware besar (agak2) pastu tekan bg mampat dengan senduk.then masuk dlam peti ais dlm sejam dh bleh potong n makan.. corak dia jadi cantik la...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambal

Aku teringin sangat nak belajar masak sambal untuk nasi lemak yang sedap tu. Macam mana ek? Aku Tanya orang, ni la yang derang cakap :

1. Blender cili dengan bawang besar je, belacan sikit.Garam gula asam jawa

2. Letak udang kering bar u sedap

3. Masak sambal tu biar dia betul2 masak baru dia sedap

Yang mana satu betul? Wallahualam.

Pendapat korang macamana?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS