Hantaran Sarang Burung



Actually hantaran ni adalah hantaran time aku bertunang dulu. Aku sangat minat pada kelainan la konon~hahaha! Ni sarang burung yang dibuat dari ubi keledek dan gula hangus. Cara nak buat senang aje. gesek ubi keledek kat penggesek dia menjadi bentuk panjang2 dan halus ala2 bihun gitu~ lepastu goreng sampai dia agak-agak masak, angkat dan tos.Lepas tu cairkan gula dalam kuali, jangan bagi hangus sangat dan gaul. masa dia tengah panas tu la korang letak dalam mangkuk kecik dan buat bentuk sarang burung.. , then jadi la sarang burung.. Untuk menjadikan sraang burung tu macam real lal sangat~ letak la gula2 bentuk telur burung (ala kedai lama2 ada jual 20sen 5 bijik). macam aku beli burung skali 3 eko RM10.Rumput tu rumput plastik. Kat kedai bunga ada jual. Jangan korang g cabut rumput kat laman plak.
Ha selamat mencuba ye~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua memilih bendi

Kat sini aku nak menurunkan sedikit petua istimewa yang mungkin kacang je bagi yang expert ke dapo~ Petua memilih bendi ye enchek2~Ha bagi yang tidak mengetahui nama bendasing ni, ini adalah sejenis sayur yang berlendir apabila dimasak. Sayur ni slalunye jumpe dlm kari la n ada jugak yang suke makan sebagai ulam or rebus cmtu aje.

Kalau kita ke pasar, slalunya bendi ni akan dilonggok je dlm bakul or atas lapik pape. Ha jangan terpedaya ye enchek2 sekalian.. Bukan semua bendi itu sesuai untuk dimasak.. Ada yang muda n ada yang tua.Bukan xboley masak tapi bendi yang muda lebih lembut dan senang dikunyah berbanding bendi tua.

Macamana nak pilih?ha start la garu kepala kalau mak mertua suruh beli~ Hmm senang aje. Caranya patahkan hujung bendi tu sikit dengan ibu jari.Jangan korang patahkan sampai kronik plak bendi tu.. Mampos kene kejar dengan pakcik sayur tu. Ha kalau yg mudah patah tu bendi elok. Mana yg ala2 liat sket nk patah tu maknanya bendi tua n keras.

OK selamat membeli bendi~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NASI GORENG ENJIN


Penah dengar x NASI GORENG ENJIN? ha aku pun xpenah jumpe sebenarnye. Aku tanye uncle Google dia pun ckp xtau. Aku dengar masa aku tengok TV aritu rancangan pelancongan. Ala yang destinasi bajet 3 hari 2 malam tu.. Yang pengacara dia cute2 tu ( ha menggatal plak nurhanil nih!) . nasi goreng enjin ni ada kat Sarawak. sedap ke ek? macamana dia buat? pegi asapkan kat enjin kete ke atau ape?Haha sape2 yang ada kawan orang Sarawak tu tanye2 la.. Bleh kite share info same2~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BATANG KERAS YANG SEDAP


Yes!
Tau ke kuih ape ni?
Ni le kuih batang buruk yang kugemari selalu~
Hihi.. haha dia memang keras n sedap dimakan kan?
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS